Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku

Pokračovat v nákupuObjednat

WINE MAN

WINE MAN

Archeologické výzkumy dokazují, že vinařství má v této malé jihokavzazské republice na pobřeží černého moře historickou tradici. Někteří autoři uvádějí, že počátek gruzínského vinařství se datuje již 7000 let před naším letopočtem. Gruzinské slovo „gvino“ je považováno za průvodce například anglického slova „whine“, francouzského „vin“ i českého „víno“.

WINE MAN

Archeologické výzkumy dokazují, že vinařství má v této malé jihokavzazské republice na pobřeží černého moře historickou tradici. Někteří autoři uvádějí, že počátek gruzínského vinařství se datuje již 7000 let před naším letopočtem. Gruzinské slovo „gvino“ je považováno za průvodce například anglického slova „whine“, francouzského „vin“ i českého „víno“.

Dnes je v Gruzii kolem 150 000 ha vinohradů, které slouží k výrobě vína, sektů a destilátů. Gruzie má velmi dobré subtropické klimatické podmínky, dostatek srážek a Kavkazké pohoří chrání vinice před studenými severními větry. Na světě je registrováno asi tři tisíce odrůd vinné révy, z nichž se více než 500 pěstuje v gruzínských údloích. V Gruzii je pět vinařských regionů: Kachetie, Kartli, Impereti, Racha – Lechkumi, Guria – Adžárie – Samagrelo – Abcházie. V těchto vinařských oblastech se pěstují typický domácí odrůdy jako Saperavi, Mudžuretuli, Alexandreuli, Odžaleši, Rkatsieli, Mstvane, ale i mezinárodně známé odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Chardonnay.

V současnosti v Guzii vznikají na základech tradičního vinařství moderní vinařské podmínky. Gruzínská vína se těší velké oblibě ve světě nejen díky vysoké kvalitě, která je srovnatelna s evropskou špičkou, ale i díky původním odrůdám vinné révy.