Historie a současnost

V roce 2002 se továrna Yerevan Ararat brandy-wine-vodka factory stala součásti Multi Group Concern, který investoval přes 50 miliónů USD do modernizace výroby, technologií a lahvování. V současné době se firma snaží o obnovení tradice a slávy brandy z Arménie.

Výroba, destilace, stárnutí

Na výrobu základního vína pro destilaci se užívají místní bíle odrůdy vinné révy, a to konkrétně Mskhali, Voskehat, Kangun, Garandmak a Rkatsiteli.

Proces celé výroby brandy je uskutečňován za použití nerezových tanků, ve kterých je hotové víno uskladněno dokud není destilováno. Víno je přísně kontrolováno laboratoří. Srdcem každé továrny byla vždy destilační část. V případě této arménské brandy je uplatňován proces dvojí destilace. Při první destilaci je vydestilován alkohol z vína a rozdělen na části: střední část (nazývána také srdce) – přiblížně s 62-70% alkoholu, je dána stranou pro dozrávání a další části (nazývané hlava a ocas) jsou vráceny zpět do vína. Hlavní důraz je kladen na získání brandy nejvyšší kvality s ohledem na maximální zachování vůní a chutí původních odrůd.
Celková výrobní kapacita této části je 6 000 000 litrů, což zahrňuje 6000 sudů s kapacitou od 300 do 700 litrů. Sudy jsou uloženy ve sklepních prostorách ve třech odlišných cyklech. V dubových sudech nalezneme i brandy, která  zde zraje již od roku 1902. Každoročně se zásoby brandy zvyšují, což umožňuje stabilní produkci všech typů brandy a také poskytuje volné pole působnosti pro tvorbu nových typů brandy.

Míchání – finalizace produktu

Tento proces je jedním z nejdůležitějších při výrobě brandy. Dochází při něm k míchání vyzrálého destilátu, sladkého sirupu a pramenité vody. Kapacita umožňuje roční produkci 300 tisíc litrů brandy. Před samotným procesem míchání, hlavní brandy master* provede několik různých ochutnávek a pokusných míchání, při kterých zvolí ideální kombinaci finální brandy. Podle této ideální směsi se přípravuje brandy, která je lahvována.

Výroba sudu pro zrání brandy

S příchodem Shustova v roce 1899 začíná spolu s továrnou fungovat i vlastní výroba dubových sudů a tato tradice přetrvala až do současnosti.

 Na výrobu sudů jsou používány duby staré 40 a více let. Pokácené duby jsou po dobu dvou let vystaveny slunci, dešti a větru, poté jsou nařezány na prkna. Hotové sudy jsou zevnitř vypáleny a z venku namáčeny. Každý barel je používán přiblížně 175 let, nicméně čas od času je nutné jej opravit, vyměnit některá prkna, popřípadě kompletně zrenovovat.

 

 

© Copyright 2013 - Arménské Brandy